Possementfabrikken i Aarup
Possementfabrikkens ejer, Poul Jensen, var født i Give i 1916. Faderen, der oprindelig var mejerist, blev senere handelsmand og solgte trævarer, sko, cykler, kartofler, juletræer og meget andet, bl.a. Ford-biler.
Tidlig iværksætter
Poul Jensen tog præliminæreksamen i 1933, og han blev inspireret af faderens iværksættertalent og virkede selv dels på cykelværkstedet og dels som regnskabsfører på et sygekassekontor under den store krise. Disse erfaringer førte snart til en produktion af kjolenet til cykler, hårnet og andre lignende produkter, allerede fra han var 18 år.For en ”arvepagt” på 8.000 kr. købte han maskiner til produktion af møbelsnore og silkefrynser, der kunne sælges til møbel-, kjole- og lampefabrikker, og så var han i gang.
Til Aarup
I 1940 flyttede familien til Aarup og de lokaler, der oprindeligt var lægebolig, lager og malteri fra 1860’erne, og her tjente Poul Jensen særlig godt på en mængde uldgarn, der var købt billigt og kunne sælges noget bedre pga. prisstigninger under krigen.
Snart voksede fabrikken med et par hundrede m2, og da Poul Jensen tjente godt, kunne han købe bygningen inkl. privat bolig for 26.000 kr. i 1942/1943. Der var under besættelsen 5 – 10 ansatte.
Nye maskiner og udvidelse
Efter krigen var det slut med indkøb af maskiner fra Østtyskland, men det førte bare til en maskinproduktion fra 1946 på selve fabrikken ved hjælp af ingeniører og maskinarbejdere.
Efterhånden blev Poul Jensens possementfabrik Danmarks største, og der kom efterhånden ud over frynser, møbelsnore og kvaster også lagenlærred, møbelstof og tæpper, bl.a. ryatæpper.
Rejser og ny inspiration
På mange rejser i Europa og USA fik han kendskab til nye maskiner, der blev kopieret på fabrikken i Aarup, og det førte til et nyt produktionssted i det nedlagte slagtehus på Rønnevej.
I løbet af 1960’erne vandt ryatæpperne for alvor frem, og det gav vind i sejlene og førte snart til en ny fabrik i Neumünster for at komme ind i Fællesmarkedet – og lidt senere en anden fabrik nær Rouen i Nordfrankrig.
Hårdere konkurrence
Efterhånden blev oversøiske produkter billigere, og lokalerne i Aarup overgik til Dan Foam og dermed en skumgummiproduktion i 1968/1969. Men Poul Jensen kørte nu sin produktion af bl.a. termotøj videre fra en ny fabrik i Aalsbo indtil midt i 1970’erne Det gik godt i nogle år, men så blev lokalerne solgt til Stokkebyes Tobaksfabrik.
Fra starten lige efter 1940 og frem til ca. 1990 lå omsætningen i kroner fra 46.000 kr. i det magreste år og op til godt 4,6 mio. kr. Men der skete jo også noget med pristallet.
Skrevet for Aarup lokalhistoriske Arkiv Preben Moes Hansen, maskinarbejderlærling 1963 og frem til 1968 – og Hans Walmar